Augusta Praetoria Salassorum, l'actual Aosta, va ser fundada per August el 25 aC, després que Terenci Varro derrotés els salacis. S'hi van instal·lar 3000 veterans de les legions.
Està ubicada a la Gàl·lia Cisalpina, als Alps.
La Vall d'Aosta és a Itàlia, i fa frontera amb França i amb Suïssa.
Si la visteu, notareu que la major part de l'activitat de la zona gira entorn del turisme de muntanya i de neu. Ara bé, també observareu els vestigis de l'època romana i no podeu deixar de visitar el seu
Museu Arqueològic.
Hi ha algunes llibreries, la major part dels llibres que hi veureu són dedicats a la muntanya, però si busqueu bé, podreu trobar alguns prestatges amb publicacions prou interessants sobre art i història de la ciutat, sobretot d'època romana i medieval.
A Aosta parlen el seu propi idioma. Si aneu a l'oficina de turisme potser tindreu la grata sorpresa de trobar alguns dels fulletons editats en català.
Al damunt veieu l'Arc d'August.
La imatge inferior correspon a la
Porta Praetoria i la trobareu al mig de la ciutat d'Aosta. Era l'entrada oriental a la ciutat. L'arc més gran era per l'entrada dels carros i els arcs més petits per la de les persones.
Augusta Praetoria Salassorum va ser contruïda amb un urbanisme planificat i racional, seguint el model de ciutat romana, com podreu constatar en aquesta imatge inferior.
Aquesta imatge l'he treta d'un llibre que us recomano per conèixer l'urbanisme de les ciutats de la Gàl·lia Cisalpina, l'edició que he consultat és de 2004 i està escrit en italià i en francès, el text i les imatges són de Francesco Corni (la versió francesa del text és d'Aldo Perrin) i el títol és
Aosta Antica. La città romana. Aoste Antique. La cité romaine, és de l'editorial Tipografia Valdostana.