Pàgines

dimarts, 30 d’abril del 2013

Jornada sobre Arqueologia del conflicte: Camps de batalla, exèrcits i recreació històrica

La Societat Catalana d'Arqueologia  fa 30 anys.

Per celebrar-ho  la SCS i l'UB han organitzat la "Jornada sobre l'Arqueologia del conflicte: Camps de batalla, exèrcits i recreació històrica".

Serà dimecres 22 de maig, a la Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB).



Al matí hi haurà tres ponències:
- Arqueologia, camps de batalla i reconstrucció històrica a Europa i als Estats Units, a càrrec de Francesc Gràcia.
- Campaments romans-republicans al curs baix del riu Ebre. Aportacions arqueològiques, a càrrec de Jaume Noguera i Eduard Ble.
- Talamanca 1714: arqueologia d'una batalla, a càrrec de Xavier Rubio.

I a la tarda hi haurà una taula rodona amb grups de recreació històrica: Ibercalafell, Evocati apri Scipione, Associació Cultural Miquelets de Catalunya, Associació de Recreació Històrica La Coronela de Barcelona.

diumenge, 28 d’abril del 2013

Neu de primavera a Núria

Avui he pujat a Núria esperant trobar-me un preciós paisatge de primavera, i m'he trobat un preciós paisatge d'hivern.

Ja nevava a l'estació de Queralbs.


Us poso algunes fotografies d'aquest paisatge ple de pau, neu... i buit de gent.









Per cert, la neu arribava fins els genolls.








dijous, 25 d’abril del 2013

Recuperar la història: qüestió d'estat. Jordi Bilbeny a Vic

Fa dies vaig comentar en aquest bloc que vaig a assistir a la interessant conferència de Jordi Bilbeny "Recuperar la història: qüestió d'estat", que es va fer a Vic el 22 de març de 2013, organitzada per l'ANC Vic en motiu del Mercat del Ram.

Ara s'ha publicat la conferència repartida en cinc vídeos. Us els poso a continuació, per si teniu ganes d'escoltar-la.


De tota manera, encara que us l'escolteu a través del vídeo, us continuo recomanant que, si teniu la possibilitat d'assistir personalment a una d'aquestes conferències, ho feu. Si us agrada la història us ho passareu d'allò més bé.

1r vídeo:
http://youtu.be/LOKIWXYpRyM

2n vídeo:
http://youtu.be/CepoLBvxoag

3r vídeo:
http://youtu.be/ZGs3UrshrZs

4t vídeo:
http://youtu.be/7bsYdydDMj8

5è vídeo:
http://youtu.be/suC_Iq7ow_Y


dimarts, 23 d’abril del 2013

Sant Jordi, roses i llibres a Barcelona

La Diada de Sant Jordi.
Comprem i ens regalem llibres i roses.


Els carrers s'omplen de parades i de gent passejant.
Realment és un dia molt maco, tots els catalans ho sabem. I tothom que, sense ser català d'orígen, viu o ha viscut a Catalunya també.
Us poso algunes imatges del dia de Sant Jordi a Barcelona, però el mateix es veu a totes les ciutats, pobles i poblets de Catalunya.
Tant es poden trobar parades de venedors professionals, libreters i floristes, com d'associacions sense ànim de lucre de tot, estudiants d'escoles, instituts, universitaris, etc, etc, etc, que aprofiten aquesta Diada per recollir fons venent roses o llibres.








El Passeig de Gràcia de Barcelona ple de gent.




Les Rambles, també plenes.




La plaça Nova, davant la Catedral.





La plaça Sant Jaume i l'Ajuntament de Barcelona al fons.
I Sant Jordi mirant-ho tot des de la façana de la Generalitat.





diumenge, 21 d’abril del 2013

Encén la Flama del Baix Montseny

En aquest bloc ja n'he parlat altres vegades de les estelades gegants fetes amb espelmes que s'estan fent per tot Catalunya. Se'n fan moltes, i no pretenc pas parlar de totes.

Fer una estelada d'aquestes és una més de les moltes maneres que té el poble de Catalunya de fer evident que vol recuperar la independència, una independència que va perdre, fa quasi tres segles, en sortir derrotada de la Guerra de Successió.

Un grup de voluntaris de cada municipi s'organitzen per dissenyar, dibuixar al terra, i construir l'estelada, posant les espelmes i encenent-les una a una, amb tota l'emoció del simbolisme que representen. És una acció simbòlica, però també lúdica, emocionant, integradora, pacifica...

Aquestes estelades són una representació de la forma com s'està duent a terme el procés històric de la recuperació de la independència de Catalunya: ha sorgit des de la base, és el poble català qui està empenyent, els polítics no han estat pas els impulsors, simplement van a remolc dels desitjos del poble; es fa de forma pacífica, sense buscar enfrontaments ni amb persones ni amb altres nacions que no pensin igual; té mentalitat integradora, amb voluntat d'estar oberts a relacions amb la resta del món; és l'esclat d'un profund sentiment de país que té una llengua, una història i una cultura pròpies que no hi ha hagut manera de fer desaparèixer, malgrat els intents d'algunes dictadures que ho han volgut fer.


Els historiadors del futur tindran molta feina a recopilar totes les accions populars que s'hauran dut a terme a Catalunya (i a l'exterior també, pels catalans que viuen fora), durant els anys d'aquest procés històric.

De moment, nosaltres, hi som ben bé al mig del procés històric. Per tant, gaudim-lo.

Avui us poso el programa d'Encén la Flama del Baix Montseny. Una altra estelada d'espelmes que es farà el dia 27 d'abril de 2013 a la Plaça de la Vila de Sant Celoni (Vallès Oriental).

Està organitzada per les Assemblees Territorials de l'ANC de Campins, Fogars de Montclús, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Vallgorgina, per l'ANJI del Vallès Oriental i per Òmnium Cultural del Baix Montseny.


A més, hi haurà diverses actuacions culturals i artístiques. Tot un espectacle! Que us ho passeu bé si hi aneu.


dimecres, 17 d’abril del 2013

Es prepara la Cursa 1714

El proper 12 de maig de 2013 es farà la Cursa 1714. Un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana amb la col·laboració del Club Atlètic Vic.

De fet són dues curses.

La Cursa 1714, de 17,14 km, sortirà de Manlleu a 2/4 d'11 del matí, i passarà per les Masies de Roda, Gurb, Roda de Ter, Tavèrnoles, Folgueroles, Calldetenes i acabarà a la Plaça Major de Vic.

La cursa popular de 1.714 m, que amb el títol de 1714m: Volta a les Rambles, es farà pels carrers de Vic.


Us animeu a participar-hi?

Inscripcions al Club Atlètic Vic (CAVIC) i al web http://www.cursa1714.cat

Segons informa Nació Digital en el seu web: Les inscripcions es tancaran dimarts dia 7 de maig a les 12 de la nit. Es poden fer online, a partir de divendres 19 d'abril, al web de l'organització o bé presencialment a les instal·lacions del Club Atlètic Vic (c/ Antoni Vilà, s/n. 08500 Vic. Telèfon: 93-885 0480). La cursa llarga té un preu de 12 euros entre el 15 i el 30 d'abril, i de 20 euros de l'1 al 7 de maig. La cursa curta té un cost de 6 euros del 15 al 30 d'abril, i de 10 euros de l'1 al 7 de maig.


diumenge, 14 d’abril del 2013

Francesc Macià proclama la República Catalana

El 14 d'abril de 1931 Francesc Macià proclamava la República Catalana.

Dos dies abans, el 12 d'abril de 1931, hi va haver eleccions municipals a Espanya. Les dretes van guanyar a les zones rurals, però la victòria aclaparant de les esquerres a les ciutats va precipitar la caiguda de la monarquia i la proclamació de la II República.

Alfons XIII havia de fugir per cames. De fet, popularment se'l coneixia com "el cametes", no sé ben bé si era per aquest fet, o perquè tenia unes cames llargues i primes... o potser per les dues coses.

A Catalunya va guanyar, i de molt, Esquerra Republicana de Catalunya, que havia estat fundat recentment.

El dia 14 d'abril de 1931 cap a dos quarts de dues del migdia, Lluís Companys, va proclamar la República Espanyola des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona.

Ho fa fer sense consultar Macià, que quan se'n va assabentar, va anar cap a l'Ajuntament, i poc més tard, cap a un quart de tres, proclamava l'Estat Català dins una Federació de Repúbliques Ibèriques. I tot seguit, va travessar la Plaça Sant Jaume, i des del Palau de la Generalitat de Catalunya va anunciar que assumia el Govern de Catalunya.

Aquesta República Catalana només va durar tres dies. El President espanyol, Niceto Alcalá Zamora, va pressionar Macià perquè renunciés a la República Catalana, i acceptés la restauració de la Generalitat de Catalunya.


Podem llegir un exemple de com es va explicar a la premsa de l'època a la crònica del 14 d'abril de 1931 que publicava Lluís Capdevila a "L'Esquella de la Torratxa" del dia 17 d'abril de 1931.

Trobareu aquesta premsa antiga recollida a Arca. Arxiu de revistes antigues catalanes.

En podeu veure algunes imatges al reportatge que va emetre Vilaweb:




dimecres, 10 d’abril del 2013

Per Sant Jordi, la rosa, el llibre i l'estelada al balcó

M'agrada molt com celebrem Sant Jordi a Catalunya. És un dia molt especial.

És un goig passejar pels carrers plens de parades amb roses i amb llibres.

Una festa que consisteix en regalar llibres i roses diu molt a favor d'un país.


Gaudiu d'aquest Sant Jordi, i ja ho sabeu, aquest any: Per Sant Jordi, la rosa, el llibre i l'estelada al balcó.

dimecres, 3 d’abril del 2013

Tàrrega prepara una mega-estelada

Això de les estelades d'espelmes s'ha escampat per tot Catalunya, i no hi ha qui ho aturi.

A cada població s'hi fan retocs i adaptacions: es fan més grans o més petites segons les mides de la plaça de cada poble, algunes són enfilades damunt l'escala d'una església, n'hi ha que són totes blanques o altres amb els colors de l'estelada, damunt la sorra de la platja o al cim d'una muntanya...

Ara els de Tàrrega (l'Urgell), s'han proposat fer l'estelada feta amb espelmes més gran de la història. Tantes espelmes com habitants ténen: 16.751 espelmes!

Encén l'estelada a Tàrrega es farà el 4 de maig de 2013, a l'Hort del Barceloní.


El cartell que han preparat per fer-ne difussió, adaptant la fotografia d'Encén la Flama a Vic, l'estelada amb espelmes feta el dia 12 d'octubre de 2012.

A sota veieu la fotocomposició amb la què ens ensenyen com tenen pensat realitzar-la.


Per ajudar a recaptar els recursos necessaris han obert un crowdfunding. Us poso l'enllaç per si hi voleu col·laborar:

http://www.totsuma.cat/projecte/1006/encen-lestelada-de-16.751-espelmes

Trobareu més informació a: http://www.assemblea.cat/tarrega/

dilluns, 1 d’abril del 2013

Minerve - Menèrba, al Minervois

Minerve, o Menèrba en occità, antiga capital del país del Minervois, està situada al departament de l'Hérault, en ple País Càtar.

Malgrat el que ens pugui semblar, el seu nom no té res a veure amb la deesa romana, més aviat sembla que provindria del celta, i faria referència a la seva encimbellada situació geogràfica.


L'envolta l'impressionant congost del riu Brian.



L'any 1210 Minerve es va convertir en un dels principials refugis dels càtars, perseguits durant la Creuada dels Albigesos.

Estava molt ben protegida tant pel congost com per la muralla, de la qual avui en queden pocs vestigis.



Pany nord de la muralla.



El punt feble de Minerve era l'única font d'assortiment d'aigua, un pou situat a la part baixa de la ciutat, junt el riu Brian.

Simó de Montfort va atacar les muralles amb tres catapultes, una quarta, anomenada Malvoisine (Mala veïna), la va dedicar a destruir el pou d'aigua. Sense aigua, Minerve no va poder resistir més i va caure a mans dels assetjadors després de set setmanes de setge.


A l'altra banda del congost hi ha una reproducció de la Malvoisine.


El habitants de Minerve, així com el seu vescomte, Guilhem de Minerve, van salvar la vida. Però els 140 Perfectes càtars van morir cremats a la foguera el 22 de juliol de 2010.

Al costat de l'església hi ha un monument erigit l'any 1982 que conmemora aquells fets.


Un dels carrers de Minerve, amb l'encant dels poblets francesos ben cuidats.


La Porta dels Templers.