El Govern de la Generalitat ha declarat la muntanya de Sant Julià de Ramis bé cultural d'interès nacional (BCIN), en la categoria de zona arqueològica, al terme de Sant Julià-Medinyà (Gironès).
Això em serveix d'excusa per mostrar-vos algunes imatges del jaciment del Castellum Fractum, i animar-vos a que el visiteu, ara que està musealitzat.
La muntanya ha tingut una ocupació intensa des de ben antic, a l'edat del bronze.
Les imatges que us poso són de la zona dels Sants Metges, el jaciment del Castellum Fractum. Els ibers indigets hi van instal·lar un oppidum ja a la primera meitat del segle VI aC, en un punt ben estratègic, just damunt el riu Ter i la Via Augusta i dominant una gran part del territori.
Els romans també ocupen l'indret, i cap el 120 aC construeixen un temple sota el que avui és l'església dels Sants Metges. S'han trobat alguns carreus d'aquest temple reutilitzats en la construcció posterior del Castellum.
Després que els romans traslladesin la seva ciutat a la recent fundada Gerunda, l'indret continua tenint freqüentacions. En el segle IV dC es construeix el Castellum de Sant Julià, i després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, aquesta fortalesa passa a mans dels visigots, que hi fan algunes remodelacions al voltant del 500 dC.
A principis del segle VIII la fortalesa s'abandona, perquè havia perdut la seva utilitzat amb la rendició de Gerunda als àrabs.
En les excavacions s'ha trobat les restes d'una humild cabana d'època carolíngia damunt les restes de l'antiga fortalesa visigòtica.
L'església dels Sants Metges, situada a pocs mètres del Castellum Fractum, i sota l'actual s'havia aixecat l'antic temple romà, va servir d'element aglutinador de la població del territori.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada