Pàgines

diumenge, 2 de setembre del 2012

L'Estatut de Núria de 1932, a l'Esquella de la Torratxa

L'Estatut d'autonomia català de 1932 també és conegut com a Estatut de Núria, perquè en el Santuari de Núria és on es va redactar.


El 20 de juny de 1932 s'acabava el redactat a Núria, el 2 d'agost de 1932 va ser aprovat en referèndum pel poble de Catalunya, amb una participació del 75% d'electors masculins (recordeu que les dones no van poder exercir el vot fins a les eleccions al Congrés dels Diputats de l'any 1933).

El resultat va ser de 99% dels vots a favor, a més del suport de 400.000 signatures de dones que no l'havien pogut votar oficialment.

El 9 de setembre de 1932 va ser aprovat pel Parlament espanyol.

Podríem recordar que aquests dies fa 70 anys si no estiguéssim tan atrafegats amb el nostre propi present.



Us convido a llegir alguns textos del que es publicava aleshores en relació a l'Estatut del 1932. En concret, us copio unes pàgines de l'Esquella de la Torratxa del dia 9 de setembre de 1932. Un exemplar que valia 20 cèntims (ep! de pesseta, no pas d'euro).


És tota una altra manera de redactar. Els acudits també són força diferents als que trobem a les publicacions d'avui dia, oi?


En moltes hemeroteques del nostre país trobareu exemplars originals d'aquestes publicacions de l'època. Però si encara ho voleu tenir més fàcil, podeu consultar-les a través de la pàgina d'ARCA. Arxiu de Revistes Catalanes Antigues:
http://www.bnc.cat/digital/arca/index.html










Aquesta publicitat no té res a veure amb l'Estatut, però també l'he posada perquè té un punt de curiós veure com eren els anuncis de fa 70 anys.



Us poso també aquesta imatge que, potser molts ja la coneixeu perquè ha estat publicada en diversos llibres i articles, i des de fa alguns mesos circula per internet a través dels correus electrònics i les xarxes socials. Al menys a mi ja m'ha arribat unes quantes vegades. Però no me n'he pogut estar de posar-la.


Va estar feta en el transcurs de la manifestació del 24 d'abril de 1932 a favor de l'Estatut. La pancarta diu "Els gremis d'ultramarins i comestibles volen l'Estatut tal com l'aproba el poble de Catalunya".

M'estalvio els comentaris...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada