diumenge, 21 d’octubre de 2012

Vil·la romana del Casale, Sicília

Avui us convido a fer un volt per la Vil·la romana del Casale, a tocar la població de Piazza Armerina, a Sicília. Des de 1997 és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Al llarg d'uns 3.500 m2 hi trobareu sales i més sales amb uns mosaics de qualitat excepcional. Un dels més famosos és el que representa a vuit noies en biquini jugant a diversos esports.


La vil·la tal com la veiem avui dia, amb tota la seva gran complexitat arquitectònica i decorativa, és del segle IV dC, però els seus orígens estan en una vil·la del segle II dC que es va anar ampliant durant anys al llarg dels segles III i IV dC.

Diversos elements iconogràfics porten a atribuir la construcció dels mosaics a Maximià, un dels Tetrarques.


El primer element que trobareu a l'arribar a la vil·la és l'aqüeducte que conduïa l'aigua dins l'edifici.


Seguidament, passareu per les termes.


Noteu els tubs de terracota per on es distribuïa l'aire calent provinent del forn (praefurnium) que escalfava la zona calenta (caldarium).


A l'exterior de les termes hi ha les grans letrines públiques, segurament destinades al servei. No oblideu que l'acció tan íntima que es realitza en unes letrines, pels romans era un acte compartit. Els usuaris de l'edifici s'asseien al banc que hi ha a tocar la paret, i als seus peus hi havia la canal per la que corria l'aigua.

A l'interior de la vil·la hi ha altres letrines, més petites, destinades als propietaris i als convidats, amb un major grau d'intimitat.


L'interior de les termes, concretament la sala calenta, el caldarium, amb el doble terra que permetia la circulació de l'aire calent que escalfava l'habitació.


L'entrada a la sala freda, el frigidarium. A la sala central hi ha un mosaic amb iconografia aquàtica, amb representacions de nereides, dofins, putti pescadors, tritons, lleons marins, ...El pati  poligonal, que és un gran atri amb onze columnes amb capitells jònics, que dóna pas a l'entrada a la vil·la.


L' interior de l'entrada (aditus) a la vil·la, amb el gran peristil quadrangular al fons. S'hi representa uns personatges que porten canelobres i fulles de llorer mentre donen la benvinguda al dominus o als seus convidats.Seguidament a l'entrada s'arriba al peristil rectangular, de 38 x 18 m. envoltat per 32 columnes gregues amb capitells coríntis.


El terra del peristil està decorat amb 162 caps d'animals salvatges i domèstics, emmarcats en corones de llaurer.

Fins ara no us he explicat que actualment la Vil·la del Casale està en procés de rehabilitació. Això vol dir que, si la visiteu en els propers mesos, us la trobareu plena de tubs, cables, eines i arqueòlegs, paletes, restauradors o arquitectes voltant per allà fent la seva feina. El pitjor és que tot està ple de pols, inclosos els mosaics.

Però és tan gran la qualitat de l'obra musiva que, malgrat la pols que amaga la intensitat dels colors, val la pena visitar-la.
El peristil dóna pas a un seguit d'habitacions, totes excepcionalment decorades amb mosaics formats de petitíssimes tessel·les d'opus vermiculatum. Algunes són pel servei i altres pels propietaris de la vil·la.


En aquesta cambra hi ha una escena que representa Eutropia, l'esposa del dominus Maximià, acompanyada pels seus fils Magenci i Fausta, amb dues serventes a banda i banda, una porta la roba per vestir-los després de prendre el bany i l'altra porta una caixa amb els olis pel bany.
Una de les estances, dedicada a la cacera menor.A l'altre extrem del peristil hi ha l'anomenat "passadís de la cacera major", de clara inspiració africana, on es representa la captura d'animals exòtics.
Al mig d'aquest passadís hi ha l'entrada a la gran basílica.A l'interior del peristil hi ha l'atri.


La captura d'un elefant, una de les escenes representades al passadís de la cacera major.Mentre passegeu per la part alta del passadís, anireu observant més sales.

Si sortiu un moment a l'exterior us topareu amb el xystus, un gran atri de forma elíptica i sense sostre.


Des del xystus entrareu al gran triclínium, on una maqueta us ajudarà a reubicar-vos després de tanta sala i tant passadís.


Aquest gran triclinium està format per tres àbsis, tots ells decorats, evidentment.

Tornant al peristil interior de la vil·la, trobem més estances, com l'anomenada de l'escena eròtica.I al costat hi ha l'habitació de la fruita.

La basílica és enorme, com tot en aquesta vil·la. En aquest cas, la decoració del mosaic és fet amb opus sectile, és a dir, de grans plaques de mosaic.
I per acabar aquest breu passeig, us poso una vista de Piazza Armerina, encimbellada dalt d'un turó, com tantes altres poblacions de Sicília.2 comentaris:

  1. Gràcies per aquest magnífic recorregut. M'ha servit de molt a l'hora de posar ordre a les meves fotos quan el març passat vaig poder apreciar tanta bellesa.

    ResponElimina
  2. M'alegra saber que les meves fotografies t'han servit per a recordar la teva visita a aquest excepcional jaciment que és la Vi·la del Casale.
    Gràcies.

    ResponElimina