Pàgines

dilluns, 24 de juny del 2013

La catedral de Béziers

La catedral de Saint Nazaire i Saint Celse de Béziers (Hérault), tal com la veiem avui dia és d'estil gòtic, amb algunes modificacions posteriors.


Està sobreposada a diversos edificis de culte de segles anteriors.

Al segle I dC els romans hi van erigir un temple dedicat al culte imperial d'August i Livia. Com tenien per costum, el temple el van situar en un lloc enlairat, ben visible des de lluny, calia que tots els habitants de la zona tinguessin clar qui eren els nous amos del territori.

I, per cert, el temple romà també seria ben visible des del proper oppidum iber d'Ensérune.


Com era freqüent, l'arribada del Cristianisme va suposar una substitució de molts antics temples pagans per esglésies.

En aquest mateix indret està documentat un edifici del segle VIII i, posteriorment, una església romànica que va ser destruïda durant el saqueig de Besiers (en occità "lo chaple de Besièrs" o "Grand masèl") dins la Creuada dels Albigesos, el 22 de juliol de 1209.

En aquest dia els creuats van assaltar Besiers i van perpetrar una matança general entre els habitants de la ciutat, sense distingir si eren càtars o no. És en aquest moment històric quan el cronista cistercenc Cessari d'Heisterbach situa la frase pronunciada pel legat papal Arnau d'Amaurí : "Massacrez-les, car le seigneur connaît les siens" (aquest "Massacreu-los, ja que el Senyor coneix els seus" ha anat evolucionant en els textos historiogràfics en aquest altre "Mateu-los a tots, i Déu, després, ja sabrà reconèixer els seus").

Si aquestes paraules van ser realment pronunciades o no, això ja és una altra qüestió.



















Des del turó on hi ha la Catedral, tindreu una magnífica vista sobre el riu Orb.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada