dimecres, 23 de juliol de 2014

Els Trofeus de Pompeu, a Panissars

Pompeu el Gran va erigir aquest  monument l'any 71 aC, que actualment coneixem com a Trofeus de Pompeu, per tal de commemorar la seva victòria sobre Sertori.

Estan situats al Summus Pyrenaeus, damunt el Coll de Panissars, a la serralada de l'Albera, entre les comarques del Vallespir i l'Alt Empordà, entre les poblacions del Pertús i la Jonquera.


Des de dins el jaciment dels Trofeus de Pompeu es pot veure, al fons, el castell de Bellaguarda. No massa lluny hi ha les restes del monestir-hospital benedictí de Santa Maria de Panissars.

Es van construir al peu de la Via Augusta, la mateixa via que als nord dels Pirineus anomenen Via Domitia. Una petxina de Sant Jaume indica el camí als moderns pelegrins.
El Coll de Panissars ha estat testimoni també del pas d'aquells que volien escapar del feixisme a la primera meitat del segle XX. Una inscripció ho recorda amb aquestes paraules:
"En record de tots els homes i dones que en temps de feixismes van fer d'aquests passos camins de llibertat".Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada