Pàgines

diumenge, 14 d’abril del 2013

Francesc Macià proclama la República Catalana

El 14 d'abril de 1931 Francesc Macià proclamava la República Catalana.

Dos dies abans, el 12 d'abril de 1931, hi va haver eleccions municipals a Espanya. Les dretes van guanyar a les zones rurals, però la victòria aclaparant de les esquerres a les ciutats va precipitar la caiguda de la monarquia i la proclamació de la II República.

Alfons XIII havia de fugir per cames. De fet, popularment se'l coneixia com "el cametes", no sé ben bé si era per aquest fet, o perquè tenia unes cames llargues i primes... o potser per les dues coses.

A Catalunya va guanyar, i de molt, Esquerra Republicana de Catalunya, que havia estat fundat recentment.

El dia 14 d'abril de 1931 cap a dos quarts de dues del migdia, Lluís Companys, va proclamar la República Espanyola des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona.

Ho fa fer sense consultar Macià, que quan se'n va assabentar, va anar cap a l'Ajuntament, i poc més tard, cap a un quart de tres, proclamava l'Estat Català dins una Federació de Repúbliques Ibèriques. I tot seguit, va travessar la Plaça Sant Jaume, i des del Palau de la Generalitat de Catalunya va anunciar que assumia el Govern de Catalunya.

Aquesta República Catalana només va durar tres dies. El President espanyol, Niceto Alcalá Zamora, va pressionar Macià perquè renunciés a la República Catalana, i acceptés la restauració de la Generalitat de Catalunya.


Podem llegir un exemple de com es va explicar a la premsa de l'època a la crònica del 14 d'abril de 1931 que publicava Lluís Capdevila a "L'Esquella de la Torratxa" del dia 17 d'abril de 1931.

Trobareu aquesta premsa antiga recollida a Arca. Arxiu de revistes antigues catalanes.

En podeu veure algunes imatges al reportatge que va emetre Vilaweb:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada