Pàgines

dimecres, 11 de juliol del 2012

Catalunya és una nació? Debat Junqueras-Marhuenda

Dilluns passat, 9 de juliol, hi va haver un intens debat a RAC 1, al programa del Jordi Basté, "El món a RAC 1", entre l'Oriol Junqueras i en Paco Marhuenda.

Tal com va explicar en Basté, en Paco Marhuenda és llicenciat en Periodisme, doctor en Dret i professor d’Història del Dret i les Institucions de la Universitat Rey Juan Carlos, i l'Oriol Junqueras és llicenciat en Història, doctorat en Història del Pensament Econòmic per la UAB i professor agregat al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.
Aquí veieu els protagonistes del debat en un fotografia presa del web de RAC 1.

Val a dir que vaig agraïr escoltar una conversa entre dos oponents que no cridaven i respectaven els torns de paraula. Això no és gens freqüent en la major part de debats de tertúlies televisives o radiofòniques on uns conferenciants professionals, que s'atreveixen a opinar de tots els temes, com que no tenen arguments, intenten imposar-se apujant el to de veu, fins que aconsegueixen que no s'entengui res.

Pel que fa al contingut del debat, no va tenir color. Independentment de la ideologia de cada un, l'Oriol Junqueras va fer una exposició ben argumentada i basada en l'objectivitat històrica; en Paco Marhuenda va efectuar una barreja d'arguments, pel que fa a conceptes i èpoques, per justificar el seu missatge.

Una de les meves dèries és el rigor històric. És cert que no és possible per un historiador obtenir l'objectivitat absoluta, però el que sí que pot fer és aproximar-se a l'anàlisi amb honestedat i rigorositat, sense manipular els fets. I això no vol dir que l'anàlisi d'un mateix procés històric efectuat per diversos historiadors hagi de tenir un mateix resultat, perquè cal tenir en compte els diferents enfocs i les escoles historiogràfiques de cada un. Però la honestedat en l'argumentació i en l'exposició dels fets és innegociable per un historiador.

Seguidament us poso el vincle per si us ve de gust escoltar-lo:
Debat Junqueras-Marhuenda a RAC 1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada